Hoewel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten wettelijk gezien niet verplicht is, zijn er toch een aantal situaties waarin je er niet of nauwelijks aan ontkomt. Bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek afsluit. Een hypotheekverstrekker heeft namelijk het recht om van de hypotheekgever (de koper van het huis) te eisen dat hij of zij een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Wanneer je in het verleden te kampen hebt gehad met psychische klachten, kan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering lastiger worden dan je denkt.
Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering staat het risico op overlijden van de verzekeringnemer centraal. natuurlijk, vroeg of laat komt iederéén te overlijden, maar de vraag is wanneer. Vindt het hemelen plaats vóór de einddatum van de verzekering, dan is de verzekeringsmaatschappij de sjaak, want die moet uitkeren. Iets waar verzekeringsmaatschappijen uiteraard niet dol op zijn. Heb je in het verleden te maken gehad met psychische klachten, dan vinden sommige verzekeringsmaatschappijen je een te groot risico en zullen ze je de overlijdensrisicoverzekering weigeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die last hebben van een (chronische) depressie of een eetstoornis. Was het dal zó diep dat je zelfs al eens een (of meerdere) suicidepogingen hebt gedaan, dan is het vaak al helemaal een moeizame zoektocht naar een verzekeringsmaatschappij die met jou in zee wil gaan.
Overlijdensrisicoverzekering en psychische klachten: eerlijke combinatie?
Dit lijkt misschien heel oneerlijk: heb je je depressieve verleden achter je gelaten, word je er nóg door achtervolgt! Maar vanuit het gezichtspunt van de verzekeringsmaatschappij is het zo logisch als wat. Iemand die eerder een depressie heeft gehad, loopt immers een groter risico om op een later moment weer een depressie te ontwikkelen dan iemand die nog nooit depressief geweest is. De aanleg voor het ontwikkelen van een depressie kan dus in iemands genen zitten. Natuurlijk blijft het vanuit menselijk oogpunt heel moeilijk om te accepteren dat wie het zwaar heeft, op deze manier nog eens “een trap na krijgt”. Vanuit de verzekeraar gezien zit er echter weinig anders op.