Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

De vraag of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is, is minder gemakkelijk te beantwoorden dan je op het eerste gezicht wellicht denkt. Heb je het over de vraag of deze verzekering wettelijk verplicht is, dan is het antwoord op deze vraag ontkennend. Sowieso zijn er in Nederland niet zo heel veel verzekeringen die verplicht zijn. De zorgverzekering bijvoorbeeld is dat wél, net zoals de WA-verzekering voor iedereen die een motorvoertuig op zijn/haar naam heeft staan. Deze laatstgenoemde moet overigens niet verward worden met de persoonlijke WA-verzekering, dus de verzekering die uitkeert wanneer je hond een oud vrouwtje ondersteboven rent of wanneer je kleuter vanaf het balkon een bloempot op het hoofd van je buurman mikt. In al deze gevallen is een persoonlijke WA-verzekering handig, maar: niet verplicht. 

Voor een overlijdensrisicoverzekering geldt in principe hetzelfde: wel zo handig, maar niet verplicht. Niet wettelijk, althans. Dat wil niet zeggen dat de beslissing om al dan niet een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten alleen maar bij de te verzekeren perso(o)n(en) ligt. Een hypotheekverstrekker kan een hypotheekgever namelijk verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het doel hierbij is de financiële bescherming van je nabestaanden: die worden op deze manier niet opgezadeld met jouw hypothecaire schuld. De hypotheekverstrekker dekt hiermee het risico op wanbetaling en -uiteindelijk- gedwongen verkoop af.

Andere leningen waarbij een overlijdensrisicoverzekering verplicht wordt

Niet alleen bij een hypothecaire lening, maar ook bij andere leenvormen wordt de kredietnemer soms verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Natuurlijk moet het dan wel gaan om een geldlening van een fiks bedrag, denk aan 10.000 euro of hoger. Met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet voorkomen worden dat je nabestaanden opdraaien voor het aflossen van jouw lening. Natuurlijk hangt hier wel een prijskaartje aan: de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Je bent echter niet verplicht om de verzekering af te sluiten bij dezelfde maatschappij als waar je de geldlening aanvraagt.