Iedereen gaat dood, de vraag is alleen wanneer. Ben je gezegend met goede genen en een uitstekende gezondheid, dan zou het zomaar kunnen dat je op een goede dag in het plaatselijke bejaardencentrum geniet van het bezoekje van je achterachterkleinkinderen. Helaas is dit lang niet voor iedereen weggelegd. Dit weten verzekeringsmaatschappijen natuurlijk ook, dus bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zullen zij graag een reële inschatting willen maken van de kans dat je gedurende de looptijd van de verzekering het tijdige verwisselt met de eeuwigheid. Dit doen zij onder andere door middel van een gezondheidsverklaring.
Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af, dan ben je altijd verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. De reden hiervan is eigenlijk vrij voor de hand liggend, en vloeit voort uit de aard van de overlijdensrisicoverzekering: het is immers een verzekering die uitkeert indien de verzekerde vóór een bepaalde datum komt te overlijden. Heb je een slechte gezondheid of een ongezonde leefstijl, dan is de kans dat het tot uitkeren komt een stuk groter dan wanneer je fit van lijf en leden bent. Daarom zal een verzekeringsmaatschappij vragen stellen over jouw gezondheid. Deze vragen zijn zeer uiteenlopend van aard, dus vrijwel alles komt aan bod: je huidige fysieke gesteldheid, je gewicht, je rook- en drinkgedrag, je arbeidsomstandigheden en je medische geschiedenis. Niet alle vragen lijken waarschijnlijk even relevant. Zo zullen vele mensen zich afvragen of hun slechte gehoor of hun zwakke rug van invloed zijn op het al dan niet geaccepteerd worden voor de overlijdensrisicoverzekering. Een zwakke rug is echter pijnlijk en lastig, maar zeker niet dodelijk, dus voor afwijzing hoef je in zo’n geval niet te vrezen.
Overlijdensrisicoverzekering en gezondheid: ik ben niet gezond, wat nu?
Heeft de verzekeringsmaatschappij twijfels na het lezen van je gezondheidsverklaring, dan kan besloten worden tot een medische keuring. Dit gebeurt ook vaak wanneer je ouder bent dan 50, of wanneer je BMI niet tussen de 18 en de 26 ligt. Pas na deze keuring wordt besloten of je al dan niet wordt toegelaten tot de verzekering. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je alsnog wordt geaccepteerd, maar wel voor een hogere premie.